Evig eies kun det tatoverte – bruk kun godkjente aktører!

Dette innlegget er forfattet av kommuneoverlege Jens A. Mørch.

Tatovering, inkludert permanent make-up er blitt et svært populært fenomen, enten det er som pynt eller protest, impuls eller presang. Slike virksomheter er lovregulert, og skal godkjennes i henhold til «Forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet m.v»

Helsetjenesten får høre , gjerne via rykter og varsling, at det foregår tatovering uten slik godkjenning. Nylig ble vi gjort oppmerksom på at omreisende utenlandske tatoveringstilbydere reklamerer på sosial medier. Vi utelukker ikke at disse kan være faglige dyktige innen sitt håndverk, men deres kunder har ingen formell garanti for at virksomheten driver forsvarlig. Den er dessuten ulovlig. En så populær bransje trekker også til seg utøvere som heller sikrer seg rask fortjeneste, enn kundetilfredshet.

Når det lages hull i huden, må hygienekravene settes særlig strengt for å beskytte kundene mot risiko for smitte og infeksjon. Godkjenning er utelukkende en kvalitetssikring av hygieniske forhold, og sier altså intet om kvaliteten på selve resultatet. At virksomheten er godkjent , og drives i henhold til lovverket gir også et bedre rettsvern for kunder som får komplikasjoner (infeksjoner, allergiske reaksjoner på fargestoffene m.v) og som vil søke om erstatning.

Seriøse aktører som vil søke godkjenning i vår region kan kontakte Gjøvikregionen Helse- og Miljøtilsyn IKS. Disse får et tilsyn fra helsemyndighetene med hensyn til lokaler, utstyr og rutiner/internkontroll. Eventuelle avvik fra lovkrav må utbedres før virksomheten kan godkjennes og starte opp. Godkjenningen skal være synlig i lokalene.

Vi ber folk tenke seg nøye om – riktignok av flere grunner, før de lar seg tatovere. Men i denne sammenhengen ber vi folk først og fremst være kritiske i valg av tatovør. Etterspør godkjenning, om den ikke henger framme allerede. Unngå tatoveringstilbud fra ikke-godkjente aktører.