I løpet av fjorårets soppsesong ble flere alvorlig soppforgiftet. For å forebygge alvorlige forgiftninger har Giftinformasjonen følgende råd til alle som skal plukke sopp i norsk natur:
Huskeliste for å gjøre soppturen trygg
- Vær helt sikker på hvilken sopp du plukker, spiser eller serverer til andre.
- Plukk og rens alltid soppen én og én.
- Gjør deg kjent med giftige sopper, slik at du unngår forvekslinger.
- Matsoppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til at du kan identifisere den.
- Hold ulike sopparter adskilt i kurven, f eks i forskjellige beger.
- Spis bare sopp av god kvalitet. Kast markspist eller råtten sopp.
- Møt opp på soppkontroller for gjennomgang av soppen, eller bruk digital soppkontroll.
- Delta på soppkurs.
- Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
- Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler.
Lenker til Giftinformasjonens nettsider:
- Soppforgiftning hos flerkulturelle i Norge – Kort oversikt fra Giftinformasjonen – Helsenorge
- The Norwegian Poisons Information Centre. Poisonous mushrooms in Norway
- Vi har brosjyrer på flere språk, som ligger her: Giftige sopper i Norge – FHI
- Generelt om soppforgiftninger ligger her: Soppforgiftning? Giftinformasjonen – Helsenorge
- Det finnes digital og fysisk soppkontroll (Sopp og nyttevekstforbundet), se informasjon på nettsidene her: Soppkontroll.no – Norges sopp- og nyttevekstforbund
Sist oppdatert 20.08.2025