Råd fra Giftinformasjonen til sopp-plukkere

I løpet av fjorårets soppsesong ble flere alvorlig soppforgiftet. For å forebygge alvorlige forgiftninger har Giftinformasjonen følgende råd til alle som skal plukke sopp i norsk natur:

Huskeliste for å gjøre soppturen trygg

  • Vær helt sikker på hvilken sopp du plukker, spiser eller serverer til andre.
  • Plukk og rens alltid soppen én og én.
  • Gjør deg kjent med giftige sopper, slik at du unngår forvekslinger.
  • Matsoppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til at du kan identifisere den.
  • Hold ulike sopparter adskilt i kurven, f eks i forskjellige beger.
  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast markspist eller råtten sopp.
  • Møt opp på soppkontroller for gjennomgang av soppen, eller bruk digital soppkontroll.
  • Delta på soppkurs.
  • Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
  • Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler.

Lenker til Giftinformasjonens nettsider:

 

 

Sist oppdatert 20.08.2025