Utslett etter bading i ferskvann?

Svømmekløe (cercariedermatitt) er et kløende utslett på huden som kan ligne på insektstikk. Utslettet oppstår etter bading i enkelte ferskvann og dammer, og forårsakes av fugleparasitter.  

Utslett og hudreaksjoner
Parasittene kan forårsake en allergisk reaksjon, særlig etter gjentatte eksponeringer. Parasittene er ikke farlige for mennesker, men utslettet kan være svært kløende, og enkelte personer kan få ganske sterke allergiske reaksjoner. Det er også rapportert tilfeller av forstørrede lymfeknuter, hevelser i armer og bein, kvalme, feber og diaré.

De første utbruddene kommer oftest i juni/juli etter perioder med fint vær, og de kan vare en stund utover sommeren. Parasittene kan forekomme i alle innsjøer med høye vanntemperaturer.

De første symptomene på svømmekløe er en kilende og prikkende følelse på huden idet parasittene trenger seg inn i huden. Dette er merkbart like etter at man har kommet opp av vannet (4-20 minutter), og varer vanligvis en times tid. Etter hvert kan det oppstå røde hevelser på dette området. Hevelsene når sin maksimale størrelse etter 24 timer eller senere etter infeksjonen, og de kan vedvare i flere dager. Utslettet klør, og kan også minne om myggstikk. Symptomene forsvinner i løpet av en til to uker.

Svømmekløe (cercariedermatitt). Kilde: Folkehelseinstituttet.no

Barn ekstra utsatt
Barn som sitter i vannkanten er spesielt utsatt. Voksne bader gjerne på dypere vann der parasittene trives i mindre grad, og kan derfor unngå å få svømmekløe.

Folkehelseinstituttet anbefaler følgende forebyggende tiltak:

  • Bad i områder av vannet som ikke inneholder mye snegler, dvs. unngå områder med mye vegetasjon i vannet.
  • Unngå strender som er påvirket av pålandsvind fordi cercariene kan konsentreres i slike områder.
  • Unngå grunne områder der cercariene kan samles. Velg heller å bade fra flytebrygger.
  • Tørk huden med et håndkle med en gang du kommer opp av vannet.
  • Ta en dusj med en gang du kommer opp av vannet.
  • En vitenskapelig studie har vist at vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse kan beskytte mot parasittene som gir svømmekløe.
  • Er man sterkt plaget av utslettet frarådes bading i områder med mye svømmekløe.

Behandling
Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle svømmekløe, men kløestillende midler og antiallergisk behandling (anti-histaminer) kan lindre problemene om utslettet er veldig plagsomt.

Har man utslett på andre områder enn de som har vært i direkte kontakt med vann er det andre årsaker til symptomene enn svømmekløe; om sommeren vil man ofte kunne oppleve hudutslett etter ulike insektstikk, eller kontakt med ulike planter som eksempelvis brennesler.

Les mer om svømmekløe og utbredelse i Norge på Folkehelseinstituttets nettsider.

 

Sist oppdatert 12.07.18