Vi arrangerte Verdensdagen for fysisk aktivitet med 4×4-seminar

Registrering for dagen IMGP2437 IMGP2440Tirsdag 10. mai arrangerte vi Verdensdagen for fysisk aktivitet på Quality Hotel Strand Gjøvik med rådgiver Ingunn Sandvik fra GHMT som koordinator. Kommuneoverlege Stefan Løvsletten fra Nordre Land ønsket velkommen. De anerkjente medisinprofessorene Jan Helgerud og Jan Hoff fra medisinsk fakultet ved NTNU var leid inn som foredragsholdere.

Helgerud og Hoff er blant dem i verden som har forsket mest på effekten av ulik trening, med en rekke kliniske studier. De har kommet fram til at 4×4-intervall med utholdenhet og styrketrening er mest helsefremmende. De viste til ulike studier av denne typen trening i så ulike pasientgrupper som mennesker med KOLS, kroniske ryggsmerter, schizofreni og slagrammede, i tillegg til at kliniske studier også viser dokumentert effekt hos toppidrettsutøvere.

Seminaret var både engasjerende og motiverende. Tidligere kommuneoverlege i Gjøvik, Olav Brunborg, stilte som testperson på ergometersykkel. Resultatene viste at han kunne trekke fra 27 år på sin biologiske alder. Andre kan også teste sin biologiske alder via en app som kan lastes ned fra AppStore og Google Play. Appen heter MyBioAge og er gratis.

Formålet med seminaret var at ulike profesjoner kanskje vil vurdere å ta i bruk dette treningsopplegget for sine pasienter. For eksempel kan leger henvise sine pasienter til fysioterapeuter hvor de kan få denne typen behandling.

Arrangementet ble vellykket med rundt 90 oppmøtte fra flere kommuner og fylker.

IMGP2443

Olav Brunborg, tidligere kommuneoverlege i Gjøvik, stilte som testperson.